Yhä useampi lapsi selviää syövästä Tanskassa
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press FI - 11-01-2017

Yhä useampi lapsi selviää syövästä Tanskassa

Tanskassa juuri päivitetty lasten syöpärekisteri osoittaa, että yli 85 prosenttia syöpään sairastuneista lapsista selviytyy tänä päivänä.

Uusien lukujen mukaan yhä useampi lapsi selviää syövästä tänä päivänä. Selviämisennuste on kasvanut tasaisesti vuosien varrella ja on nyt korkeammalla tasolla kuin koskaan. 40 vuotta sitten puolet kaikista syöpään sairastuneista lapsista menehtyi. Tänä päivänä lasten (0-15 vuotta) eloonjäämisennuste on yli 85 prosenttia viisi vuoden kuluttua sairauden diagnoosista. Kirkkain ennuste on akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan (ALL) sairastuneilla lapsilla, näistä sairastuneista lapsista on elossa jopa 91 prosenttia viisi vuotta sairauden diagnoosista.

Lasten syövän kohdennettu tutkimustyö, on merkittävässä roolissa kun puhutaan ennusteen paranemisesta, sanoo professori Kjeld Schmiegelow joka toimii lasten syöpätautien ylilääkärinä Rikshospitaletissa Tanskassa.

Tanska on yksi maailman parhaista lasten syövän tutkijoista ja tämä tutkimustoiminta on vaikuttanut merkittävästi lasten syövän hoitoon ja ennusteeseen maassa.

Fokus on myöhäiskomplikaatioiden ehkäisyssä
Tämä ei tarkoita, että maali olisi saavutettu, toteaa professori.

Menestyksemme syövän tutkimuksessa ja hoitotuloksissa antaa meille syyn ja mahdollisuuden keskittyä siihen, miten voimme välttää vakavia sivuvaikutuksia ja myöhäiskomplikaatioita hoidon jälkeen. Juuri nyt tarkastelemme myös geneettisiä tekijöitä, jotka voivat johtaa lisääntyneeseen riskiin sairastua lapsuusiän syöpään. Olemme myös ensimmäisen pohjoismainen osasto, jossa on mahdollisuus testata lasten syövän hoitoon uusia lääkkeitä. Odotamme todella paljon tulevaisuudelta ja toivomme, että yhä useampi sairastunut lapsi selviytyy sairaudestaan, sanoo Kjeld Schmiegelow.

Työ jatkuu
Uudet lasten syövän rekisteritiedot herättävät paljon iloa myös Team Rynkeby-säätiössä (Team-Rynkeby Fonden). Vuonna 2002 käynnistynyt hyväntekeväisyyshanke on ollut merkittävässä roolissa lasten syövän kehittämistyössä. Team Rynkeby säätiö on lahjottanut huiman summan rahaa lasten syöpähoitojen ja tutkimuksen kehittämiseksi.

Børnecancerfonden (lasten syöpäsäätiö) Tanskassa,on vaikuttanut merkittävästi lapsuusajan syöpätutkimukseen. Säätiö on vuodesta 1995 lähtien tehnyt merkittävää lasten syövän tiedottamis- ja vertaistukityötä sekä tukenut tutkimushankkeita yli 250 miljoonalla tanskan kruunulla (n. 33,6 M€). Team Rynkeby osuus kyseisestä summasta on 147 miljoonaa DKK (n 20M€).

- On erittäin ilahduttavaa, että eloonjäämisennuste on parantunut ja kehittyy vielä. Se tarkoittaa, että Lasten syöpäsäätiössä (Børnecancerfonden) on tehty vaikuttavaa työtä. On kuitenkin huomattava, että noin puolelle eloon jääneelle lapselle kehittyy hoidosta johtuva myöhäiskomplikaatio ja siksi taistelumme lapsuusiän syöpää vastaan ei suinkaan ole vielä päättynyt, sanoo Carl Erik Dalbøge, johtaja Team Rynkeby säätiöstä.

Vuonna 2016 Team Rynkeby lahjoitti yhteensä 8,84M€ taisteluun lapsuusiän syöpää vastaan Pohjoismaissa, joista 54,7 kruunua (n 7,3M€) lahjoitettiin Børnecancerfondenille Tanskassa. Suomessa lahjoituspotti oli 332 000€ jonka annettiin syyskuussa Sylva Ry:n kautta suomalaisten syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten hyväksi.

Skriv kommentar

 

Takaisin

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

See videos

Syöpää sairastavat lapset

Joka vuosi noin 150 lasta sairastuu syöpään Suomessa.

Lue lisää

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram